na srpskom, по български, на шопсћи

vaš baner

vaš baner

Прикаска: Забранена любов

14.12.17.

"Интересен сюжет, описания на природата, характеризация на образи с чувствен и психолоичен авторски усет, композиционна постройка... Браво за автора... Приятна изненада! Перос, Басара, Корнет, Габровдол, Тудовица, Боровско поле... природните дадености и съдбите на хората - трайни вдъхновения за нови творчески терзания и завоевания!"
Денко Рангелов


*

Tяхното познание датираше още от училишната стая. Детски игри, потказваня, никак не приличаха на обикновените ученически белъи. Посяйвше чудна искра... И така заглъхващата, од детските лудории, учебна стая, в която, най-често можеше и муха да се чуе, смени селската чешмата. Скрила се в таинствено, уютно скроена от майката природа, тесна долинка, обраснала с най-различни, тъмнозелини бурени, коприви, върби и диви сливи, като чели родена за тяхната разгаряща любов... Крста и Бела, бяха още от учениеската стая заляти с бури вилнеешто-омаяващи усещаня. От тогава за тях щастието възпламени усета за обичта. Цял ден полски работи, Крстювата ръка при Бела беше дръжката на мотиката, а в ръцете на Крста беше ръката на Бела, дръшката на косата... и така цял ден! Все до ходене за вода... Беше задължение. От всяка къща, семейство, се идва за питейна вода на чешмата. 


Всички си обличаха най-хубавата премяна. Това всъшност беше ревю на младиня, докараност, и на съдове за питейна вода. Туkа се раждаха, любов, завислък, омраза... Най-голями зависълъци бяха отправени към Бела. Тя беше най-красива и с чаровашта премяна. Братята и бяха на работа в чужбина! Носеше и пласмасови бидончета за вода и една стомна и товария. На корзото разходката (леко се държаха за ръце). В тъмнината си разменяха и по силни нежности, снимани от детските очи, които бяха като апарати с виткавични уреди. Крсто беше от богат происход, занаятчия, голям залък за всички девойки. Белини по сиромаси и потеклото им е как говореше майката на Крсто, от лоша фамилия. Но, тук (на чешмата) явно се срещаха Крсто и Бела. Да, те бяха деца. Не! Само един беше дете. Бяха връсници! Кaгато един на друг подаваха ръка, тялото им бе пълно с любов, в продължение на дни и седмици... на вечност!



Всички ги гледаха със завист. Всякой техен пипък се коментираше със подсмивка и мразоволие. Тя беше за някои леко девойче, а той мръсник! Но, Крсто беше правилното момче. За тях, Чешмата беше най-обичаното, исконно, място, място което влезна в сръцата на Крсто и Бела. Любовния разгар вилнеещо погълщаше любовта, лакомо, постояно живеейки в пламъка на сърцата им. А Бела, неописима красавица, нейните атрибути бяха „по хубава от Коштана”, дълга, черна коса, денем свита в тънки рубаци, на вода распусната, която на лъх ветрец щтурееше, милувайки бялото нежно лице на Бела. Любовта, стана селска мъка, от омраза, до завист и любопитство,... злобарите с особена ревнивост говореха за влюбените. Ще може ли някога Крсто да бъде свободен да каже на обичаната, да я обича, и мисли само за щастието, говорене за него и да го докаже на вълшебницата? Любовта беше неконтролиран пожар, гълташе, сънищата, с ветрове распиляващи омрази и добро и лошо... любовта царуваше... Виждам те, когато никой нете вижда. Мога да кажа, когато си щастлива, мога да видя, когато си тъжна, мога да видя, когато душата ти отнема блясъка... и знам, че никой не се чувства така като мен, и на никого не е нужно толкова много любов, надежда, толкова много обич и толкова много лоялност... защото, както аз съм изграден от вас, и така се чувствам отвътре. Да, аз съм влюбен.”

Злобата, завистта, започна да врлува и става все по-силна и по-силна. Омаиващите аромати на отровните стрели подивиха майките на Крста и Бела. Стават всеки ден по жестоки и зли. Караха се жестоко, хвърляха си чини, клетви, наричаха си най-жестоки убиди. Започнаха да се събират другоселци да гледат и слушат злините и шарлатанските думи, изречени от майките на влюбените. И врачките, от селото и широката околия, взеха любовта под свое. Симфоничните съчетания на любовните усещаня, жестоко се борят срещу враговете.

В едно предвечерие, на сред расходката дойде до побой. Майката на Крсто хвана за буйните коси Бела и започна да я скубе с невиждана злинина и изливи на омраза, чопли, удря... Майката на Бела проскуба косите на злочестата свекърва. И тук се всичко скъса, като че ли пожара угасна. Следваштят ден Бела не дойде на вода. Бяха се събрали младежи на стотин, и другоселците пак дойдоха, да видят трагедията на Бела и Крсто. След няколко дена зачу се тъпанат на Боровската музика.

Бела се омъжила. Селото се възбуди. Истина, не е истина. Беше дала нишан. И музиката беше тук. Разви се хоро на сред село.

Мелодята на песента „Елха се свива превива“ растресе баирите и долините, ехтеха дънерите, горите ливадите от звукове които издаваха инструментите. Многота хора излезнали на саир, расплака, плачеха и някои злобари, а някои испитваха радост. Хорото от Рудина се сви като пребита змия и тръгна към друго село, ударите на тъпана късаха срцата, а дядо Тодор просълзаваше очите на радозналите наблюдатели с мелодията и думите на тъжната песен! Един от наблудателите каза Ората за вечни времена” и леко пропсува...

Как ли беше на Крсто и Бела?


Написал: Влада Петров

0 коментара:

Постави коментар

Podelite ovo:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Slike i fotografije

O gradu